Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 28 april 2017

Den oväntade upptäckten identifierades hos en stor grupp människor (cirka 15 000) som deltog i tre nationella undersökningar som genomfördes i USA.

Forskarna fann att personer som hade ett slankare ansikte och främst en smalare underkant, hade en 25 procent högre risk att vara vänsterhänta.

Avslöjandet kan kasta nytt ljus på vänsterhändighetens ursprung, eftersom slanka käkar också har associerats med ökad känslighet för tuberkulos, en sjukdom som har format den mänskliga utvecklingen och som idag påverkar upp till 2 miljarder människor.

Smala käkar är en vanlig ansiktsfunktion som påverkar ungefär en av fem amerikanska ungdomar. Tidigare har undersökningar mätt förekomsten av detta tillstånd genom att utvärdera hur de övre och nedre tänderna sammanfaller.

Människor med smala käkar har vanligtvis en nedre käke som biter aningen bakåt, vilket ger dem en konvex ansiktsprofil och vad som vanligtvis kallas för överbett.

– För nästan 2 000 år sedan var en grekisk läkare först med att identifiera smala käkar som en markör för TB-mottaglighet och han visade sig ha rätt, säger Philippe Hujoel, professor vid University of Washington i en kommentar.

Skådespelarna Jim Carrey och Angelina Jolie samt före detta presidenten Barack Obama är alla vänsterhänta och har smala ansiktsdrag.

Han tillägger även att upptäckten ger upphov till hypotesen om att genetiken som formar ansiktsegenskaper och tuberkulosens mottaglighet ökar sannolikheten för vänsterhänthet.

Historiskt sammanträffande

En sådan här hypotes kan förklara nyfikna geografiska kopplingar. Förenade kungsriket beskrivs till exempel som ett västeuropeiskt tuberkuloskapital och hade en hög förekomst av vänsterhänder och människor med smala ansikten.

Andra populationer, så som eskimåer, var på 1800-talet beskrivna som tuberkulosresistenta, med robusta ansiktsdrag och vanligtvis avbildade i konsten som som högerhänta med både högerdominerande verktyg och instrument.

– Om detta är en slump eller inte behöver ytterligare forskning utvisa, säger Philippe Hujoel.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 28 april 2017