Susanna Östlund, Medicinsk skribent
Senast uppdaterad 22 oktober 2020
SMSlivräddare-appen

Bild: SMSlivräddare

SMSlivräddare är appen som räddar liv. Idén till den föddes när Leif, som senare skulle bli en av grundarna, hade befunnit sig i närheten av ett hjärtstopp – utan att vara medveten om det. Det gav honom tanken att om civila personer med HLR-kunskap på något sätt kunde informeras om att ett hjärtstopp skett i deras närhet, skulle de kunna påbörja hjärt- och lungräddning i väntan på ambulans. På så sätt skulle chansen för överlevnad kunna öka markant för varje minut som går innan hjärt- och lungräddning startar minskar nämligen den chansen med tio procent.

Idén blev till verklighet 2007 när SMSlivräddare lanserades. Idag, tolv år senare, står 53.000 användare redo att runtom i landet utföra livräddande insatser vid ett hjärtstopp i deras närhet. Tjänsten är vetenskapligt utvärderad och en effekt finns dokumenterad. En vetenskaplig studie som publicerades 2015 visade att SMSlivräddare då hade ökat andelen utförd hjärt- och lungräddning med 30%.

Inte bara sjukvårdspersonal

Vem som helst över 18 år med utbildning i hjärt- och lungräddning är välkommen att registrera sig. Jessica Holmström är marknadsansvarig på SMSlivräddare och berättar för Dagens Hälsa att det bland användarna finns personer från många olika yrken och bakgrunder inte enbart sjukvårdspersonal. 

Många är sjukvårdsutbildade, men det finns även flera andra yrkeskategorier representerade. Idag har många arbetsplatser och föreningar utbildning i HLR för sin personal och föreningsmedlemmar.

Vad kan ni säga till den som är nyfiken, men känner sig osäker på om den verkligen kommer ihåg hur man gör HLR?
Kanske är det då dags att gå en repetitionskurs? Kunskap skapar trygghet men är en färskvara. HLR är en livräddande kunskap du har nytta av dygnet runt. Att göra något vid ett hjärtstopp är alltid bättre än att inte göra någonting alls, säger Jessica Holmström.

Hon understryker att SMSlivräddaren är ett tillägg till samhällets befintliga resurser – givetvis larmas även ambulans alltid till platsen. Dessutom finns ofta flera personer på plats som kan hjälpas åt. 

– Om du som SMSlivräddare har varit först på plats och utfört hjärt- och lungräddning, rapportera då över till ambulanspersonal, räddningstjänst och polis när de anländer om vad du sett och gjort. Är räddningspersonalen redan på plats avstår du från att gå fram, förklarar Jessica Holmström. 

Förhoppning om nordiskt samarbete

Jessica Holmström ser ljust på framtiden för SMSlivräddare och tror att tjänsten kommer att fortsätta växa. 

– Inom ett år hoppas vi kunna finnas i hela Sverige, och framöver även i andra länder. Vi och systemet är redo för det. Det rullar redan i Danmark men då under namnet Trygfondens Hjerteløber. Vi är även i kontakt med Norge, Finland och Island, så kanske ser vi ett nordiskt samarbete om något år, avslutar Jessica Holmström. 

Susanna Östlund
Medicinsk skribent
Publicerad 11 oktober 2020, senast uppdaterad 22 oktober 2020