Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 2 november 2016
Man som håller på en kvinnas lår.

Förra året fick Försäkringskassan in 1160 anmälningar om arbetssjukdomar som var relaterade till mobbning. Det är nästan en fördubbling sedan 2010.

I en dålig organisation kan vem som helst bli utsatt

De som är mest utsatts är kvinnor inom vård, skola och omsorg där arbetssjukdomsanmälningarna ökat med totalt 83 procent under de senaste fem åren. Hos dem beror arbetsskadorna på på organisatoriska och sociala faktorer, där kränkande särbehandling är vanligt.

Statistik från Arbetsmiljöverket visar att ökningen innebär att den psykiska ohälsan har gått om belastningsskadorna och blivit den vanligaste orsaken till kvinnors arbetssjukdom.

Stora problem med chefen

Statistiken visar även att drygt hälften av de arbetssjukdomar som anmäldes mellan 2011 och 2015 hade någonting att göra med chefen.

– I en dålig organisation kan vem som helst bli utsatt. En passiv, frånvarande och svag chef skapar en grogrund för mobbning, säger Stefan Blomberg, psykolog vid Arbets- och miljömedicin på Universitetssjukhusen i Linköping till Vårdfokus.

Enligt honom är mobbning betydligt vanligare inom offentlig sektor och vilket främst beror på att cheferna där saknar förutsättningar för att utöva ett gott ledarskap.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 2 november 2016