Dudi Warsito, Medicinsk redaktör
Senast uppdaterad 7 maj 2020
Gravid kvinna sitter på sängen och håller om sin mage

Gravida som är i slutskedet av graviditeten bör vara extra försiktiga för covid-19.

Kunskapen om hur sjukdomen covid-19 påverkar graviditeten är fortfarande begränsad. Det har hittills inte funnits några särskilda rekommendationer för gravida kvinnor; de bör följa samma säkerhetsåtgärder som övriga gällande social distansering och god handhygien.

Nya rekommendationer för gravida

I ett pressmeddelande anser nu Folkhälsomyndigheten att det finns skäl för gravida att vara extra försiktiga för att inte utsätta sig för att smittas av coronaviruset. Särskilt om man är i slutskedet av graviditeten och inför förlossningen. En infektion i luftvägarna kan innebära risker för kvinnan.

Enligt Folkhälsomyndigheten verkar gravida kvinnor generellt inte ha högre risk än andra att drabbas av allvarliga komplikationer till följd av nya coronaviruset. Men det finns några rapporterade fall där gravida kvinnor med covid-19 behövt intensivvård.

Viktigt att vara frisk under förlossningen

Även om gravida generellt inte löper större risk för att insjukna i covid-19 eller få svårare symtom, är det alltid viktigt att vara frisk under förlossningen. 

– Ett allvarligt insjuknande kan innebära att man behöver avbryta förlossningen via ett kejsarsnitt eller att man behöver sätta igång förlossningen i förtid, säger Eva Nordlund, ordförande för Svenska barnmorskeförbundet, i Göteborgs-Posten.

Eva menar att det är mycket påfrestande för kroppen att bli akut sjuk under en förlossning. Man behöver sin lungkapacitet väl fungerande. Att vara frisk under förlossningen innebär också att vårdpersonalen skonas från smitta.

Diabetiker bör begränsa nära kontakter

Gravida med riskfaktorer som diabetes, fetma eller högt blodtryck rekommenderas att rådgöra med sin barnmorska eller läkare och i så stor utsträckning som möjligt begränsa sina nära kontakter med människor utanför hushållet.

Osannolikt med fosterskador

Då det rör sig om ett nytt virus är det inte klarlagt om fostret skadas om den som är gravid är sjuk i covid-19. Dock finns det inget som tyder på att risken för missfall ökar. Inte heller att viruset skulle spridas till fostret under graviditeten.

Smittas inte via amning

Ammande mammor med covid-19 kan fortsätta amma sina nyfödda barn. Virus har inte påvisats i bröstmjölk. Däremot kan viruset spridas via droppsmitta. Mammor som bär på coronavirus bör vara extra noggranna med hygienen.

Dudi Warsito
Medicinsk redaktör
PhD i medicinsk vetenskap från Karolinska Institutet och en masterexamen i molekylära livsvetenskaper från Stockholms universitet.
Publicerad 7 maj 2020