Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 5 januari 2017
En burk med tops. En produkt som man inte ska använda i öronen.

Öronvax är kanske inte alltför trevligt, men den har en viktig uppgift som håller öronen friska. Ämnet inte bara rensar ut öronen, utan hindrar dem även från uttorkning och hjälper dem att svettas naturligt.

Människans öron är utformade för att rengöra sig själva genom att trycka ut öronvax gradvis, men genom att använda tops kan du driva på vaxet så att det istället blir överflödigt igen.

Vaxet blockerar även eventuella smutspartiklar från att tränga sig in i hörselgångarna. Vanligtvis – från bland annat tuggprocessen – eller andra typer av käkrörelser trycks öronvaxet långsamt ut, hårdnar, och ramlar sedan ut från örat eller tvättas bort i duschen.

En söt welsh corgi med stora öron.

Samma riktlinjer gäller för djur. Foto: Wiki

– Människor tror ofta att de förhindrar öronvax från att byggas upp genom att rensa dem med allt från tops till vaxljus, säger Seth Schwartz, ordförande för öronvårdens allmänna riktlinjer och fortsätter:

– Problemet är att denna insats – för att får bort vax – bara skapar ytterligare problem eftersom öronvaxet bara åker längre ner i örat och istället påverkar hörselgången.

Seth Schwartz varnar för att allt du stoppar in i örat kan skada trumhinnan och hörselgången, antingen tillfälligt eller permanent. Om man har problem men öronen är det istället bättre att gå till en läkare som kan titta på det åt det, uppmanar han.

När måste jag gå till läkaren?

Om du märker en uppbyggnad av ovanligt mycket öronvax, hörselnedsättning eller att det ringer i örat (som då kan vara tinnitus.) Detta är inte nya råd utan någonting som experter sagt i åratal. Bomullstussar har sina användningsområden, men rengör inte öronen med dem.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 5 januari 2017