Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 28 mars 2017

– Vi har använt Tetris som en del av en psykologisk behandling för att hindra minnet från att blir allt för starkt, säger Emily Holmes, professor i psykologi på Karolinska institutet.

Deltagarna i hennes studie väntade på vård på en akutmottagning i Storbritannien. De hade överlevt en allvarlig trafikolycka för mindre än sex timmar sedan.

Tillsammans med sitt team bad Emily Holmes hälften av dem att tänka på olyckan en kort stund och sedan ägna tjugo minuter åt att spela Tetris, medan den andra hälften skulle skriva ner detaljer om vad de gjorde i väntrummet.

Färre flashbacks

Veckan därpå visade det sig att de patienter som spelat Tetris hade betydligt färre flashbacks från olyckstillfället än kontrollgruppen, enligt en rapport publicerad i Nature.

Forskarna tror att datorspelet stör hjärnans inlagring av extremt starka minnesbilder från olyckan då det är uppbyggt att vara visuellt krävande för den som spelar det.

Trots att det finns många behandlingar som kan hjälpa mot PTSD finns det än så länge ingen etablerad metod för att förebygga besvären direkt efter ett trauma.

Emily Holmes planerar nu att testa Tetris-behandlingen på hundratals personer för att se vilken effekt datorspelet har på längre sikt.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 28 mars 2017