Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 12 maj 2017

Den franska kirurgen och neurologen Paul Broca, hävdade på 1800-talet att djuren har ett överlägset bättre luktsinne än människan. Han ansåg även att luktsinnet är djuriskt och primitivt, vilket är en uppfattning som bland annat Sigmund Freud hjälpte till att sprida ut i vetenskapsvärlden.

– Genom en kedja av missuppfattningar som sedan har överdrivits, har den här bilden av människans dåliga luktsinne överlevt ända till idag, säger neurobiologen John McGann i en artikel i tidskriften Science.

Nutida forskning visar nu att människans luktsinne är minst lika bra som djurens. Däremot är vi inte lika duktiga på att känna igen alla lukter, utan bara de som är viktiga för oss och vår överlevnad.

– Den stora upptäckten just nu är att olika arter har olika känslighet till olika lukter och det tror vi beror på att luktsinnet är utvecklat efter den miljö just det djuret lever i, förklarar John McGann.

Geosmin – känt ämne för näsan

Studien visade bland annat att människan är väldigt känslig för lukter från biologiskt sönderfall, som doften av en jordåker, från stillastående vatten eller från mat som har blivit dåligt eller börjat mögla.

Vad som är gemensamt är att de innehåller ämnet geosmin.

Människan känner miljarder lukter

En annan studie som publicerades för några år sedan visade hur bra människans luktsinne är och resultatet var över förväntan. Forskarna gjorde en uppskattning på att människan kan skilja på mer än tusen miljarder lukter.

Dessvärre uppmärksammar vi en obehaglig lukt före en väldoftande odör.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 12 maj 2017