Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 16 december 2016

Stamceller upptäcks i oväntade delar av hjärnan på epilepsipatienter.

Svenska forskare vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg, har hos epilepsipatienter upptäckt stamceller på platser i hjärnan där stamceller normalt inte finns.

Vid svårbehandlad epilepsi kan en operation, som avlägsnar den hjärnvävnad som orsakar anfall, bota en majoritet av patienter. Omkring femtio sådana operationer sker varje år i Sverige och 20 av dem i Göteborg. Forskare vid Sahlgrenska akademin har därför tagit tillfället i akt och studerat den vävnad som opererats ut ur dessa patienter för att lära sig mer om epilepsi.

Stamceller upptäcks i oväntad del av hjärnan

Bara minuter efter att hjärnvävnaden tagits bort stod forskarna redo i operationssalen för att undersöka. De fann att 8 av 14 patienter har stamceller i delar av hjärnan där de inte vanligtvis befinner sig hos friska individer.

Stamceller, eller i detta fall neurala stamceller, är en typ av cell som har förmåga att mogna till olika sorters nervceller i hjärnan. De finns normalt, främst i hippocampus.

Dessutom visade studien att 60 procent av patienterna hade stamceller som kunde omvandlas och mogna till tre olika sorters nervceller i labbet.

Resultaten ger en bättre bild av hjärnvävnaden som inte längre verkar svara på kontrollsignaler och ger upphov till epileptiska anfall. Med hänsyn till de omogna stamcellerna i hjärnvävnaden hos patienter med epilepsi säger Milos Pekny, en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande,

– Det kan tyda på större plasticitet i den epileptiska vävnaden som i viss mån kan jämföras med hjärnan hos en nyfödd.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 15 december 2016, senast uppdaterad 16 december 2016