Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 23 september 2016

Eftersom svenska livsmedel innehåller lite salmonella måste bland annat helt kött och ägg som tas in i landet ha ett intyg på att de inte innehåller salmonella.

Norrköpings kommun misstänker nu att Äkta Halal Mat Sverige AB medvetet har fuskat med denna beteckning på sina livsmedel för att undvika kravet på salmonellaintyg.

Om det inte går att se varifrån köttet kommer, går det inte heller att veta om hanteringen av köttet uppfyller alla hygienkrav eller om rätt provtagning gjorts.

– Företaget har lurat sina kunder. Vi ser mycket allvarligt på det och har krävt att de ska återkalla allt kött och vi har dessutom förbjudit företaget att sälja kött, säger Maria Pihlajärvi, chef på Norrköpings kommuns livsmedelskontroll i ett pressmeddelande.

Mer än 30 ton kött har sålts till butiker utanför de stora  livsmedelskedjorna i flera kommuner sedan 1 augusti.

Livsmedelskontrollen i kommunerna samarbetar nu för att spåra köttet så att de inte fortsätter att säljas.

Bolaget blev aktivt 5 mars 2016 och haft som ändamål att importera och exportera fisk, köttprodukter (inklusive fjäderfä), charkuterier och livsmedel, frukst och grönsaker, enligt allabolag.se

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 23 september 2016