Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 14 juni 2016

Det finns de läkemedel som varit riktiga från början, men som försvarats på fel sätt eller blivit för gamla. Sen finns de de läkemedel som är förfalskade från början och innehåller giftiga ämnen eller alltför lite av de verksamma.

… förpackningarna är så välgjorda att även en expert har svårt att se skillnad …

De patienter som tar dessa medel blir alltså inte helt friska, utan riskerar till och med att dö av förfalskningarna.

Problemet är enormt – även i Sverige

– Antalet svenskar som köper läkemedel via internet ökar år från år. Medvetenheten om risken med detta verkar vara mycket liten. Även inom vården finns det brist på kunskaper om problemet med förfalskade läkemedel, säger etnologiprofessor Susanne Lundin till Lunds universitet.

Skärmavbild: Susanne Lundin i en intervju på P3

Skärmavbild: Susanne Lundin i en intervju på P3

I Sverige hittar man de förfalskade medicinerna på internet. De vanligaste är antidepressiv medicin, potens-medel som Viagra och bantningsmedel. På oseriösa internet-apotek som saknar säkerhetssymbolen med ett vitt kors på grön botten, levereras både sådana medel samt receptbelagda läkemedel.

– Det är förledande enkelt att beställa medicin via nätet. Och förpackningarna är så välgjorda att även en expert har svårt att se skillnad på förfalskade och äkta askar, säger Susanne Lundin.

Sverige har hittills inga fall av falska läkemedel, men i Storbritannien upptäcktes falsk medicin i förra året mot bland annat Alzheimers, vilket gjorde så att tiotusentals läkemedelsförpackningar fick skickas tillbaka.

I USA har flera sjukhus använt förfalska cancermedicin så att svårt sjuka patienter fått tabletter som inte någon annat ämne än majsstärkelse.

poor-country

Problemet är värst i fattiga länder

VD:n för läkemedelsföretaget Sanofil, Christopher Veihbacher, räknar med att vissa länder i tredje världen har hela femtio procent av falska läkemedel som säljs på öppna marknaden.

– Själv har jag länge sysslat med människors inställning till hälsa och sjukdom. Det är samma frågor som kommer in i flera av mina projekt. Frågor om människors längtan efter hälsa, och hur denna längtan kan missbrukas av halv-legala och illegala aktörer, säger Susanne Lundin.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 14 juni 2016