Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 3 januari 2017

Det uppskattas att 16 människor dör varje dag i EU-länder på grund av brist på donerade organ.

Frankrike har vänt upp och ner på systemet för organdonationer. Förr behövde läkare få samtycke från anhöriga för att ta organ från en person som gått bort, om den avlidne inte tydligt indikerat före sin död att den var för eller emot organdonation.

Men en ny lag, som trädde i kraft den första januari, förutsätter att alla Frankrikes medborgare samtycker till att organ doneras efter ens död. Även om det går emot familjens önskemål.

”Vägran-register”

Om man absolut inte vill donera sina organ måste man registrera sig i ett ”vägran-register”. Detta sker med ett brev på posten och än så länge har 150 000 personer registrerat sin vägran. Myndigheter har dock lovat att det ska bli enklare att registrera sig genom att öppna möjligheter online. Det kan också bli möjligt att lämna ett signerat dokument med en anhörig.

Varför detta drastiska beslut?

EU har tidigare uppmärksammat en brist på donerade organ för transplantation och antalet personer på väntelistan för ett nytt organ ökar världen över. Ett av de största hindren för donation är just anhöriga som till och med gått emot donationer från en familjemedlem som själv skrivit upp sig på donationsregister.

Det uppskattas att 16 människor dör varje dag i EU-länder på grund av brist på donerade organ.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 3 januari 2017