Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 13 december 2021

Mer än en fjärdedel av landet drivs av geotermiska energibrunnar medan resten av landets elbehov drivs av vattenkraftverk.

Nu ska ett fem kilometers djupt hål borras i sydvästra Island, som i slutet av 2016 förväntas bli världens hetaste hål med en temperatur någonstans mellan 400 till 1000 grader celsius.

Det är tillräckligt för att generera superkritisk ånga som experter uppskattar skulle kunna generera upp till 50 megawatt el, vilket gör den nya källan tio gånger mer effektiv än traditionella geotermiska brunnar.

Geotermisk energi har funnits i årtionde och innefattar borrning där den naturliga värmen lagras i jorden för att driva turbiner och elproduktion. Särskild i Island, som till och med är känd för sina geologiskt aktiva värmekällor.

Har aldrig gjorts förut

Men det finns begränsningar på hur effektiv geotermiska värme kan vara, så Islands väljer att steppa upp en nivå genom att försöka kringgå stenar helt och istället borra i jordens värmekälla, nämligen i magma som finns i öns vulkaner.

– Människor har borrat i sten på detta djup förut, men aldrig tidigare i ett vätskesystem som detta, säger Albert Albertsson, biträdande chef för företaget som driver projektet HS Orka, till New Scientist.

Vattnet skulle inte bara bli supervarmt, utan det skulle även genomgå en stor press där projektgruppen förväntar att det kommer genereras ”överkritisk ånga” – ett tillstånd av materia som varken när vätska eller gas och som även innehåller mycket mer värmeenergi.

Denna typ av ånga kan ha en energikapacitet upp till 50 megawatt – cirka tio gånger mer än fem megawatts kapacitet av en typisk geotermisk brunn.

Då ska hålet borras

Hålet ska borras i slutet av året och under denna period kommer forskarteamet få en uppfattning om hur mycket el en sådan installation kan generera.

Om det fungerar, kommer det innebära framtida valmöjligheter för andra regioner i världen som har egna uppsjöar av unga vulkaner, såsom Japan och Kalifornien.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 24 oktober 2016, senast uppdaterad 13 december 2021