Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 22 februari 2017

I årtionden har forskare kämpat för att hitta en bakomliggande orsak till kroniskt trötthetssyndrom, vilket har lett till att många läkare börjat anta att det inte är en ”riktig sjukdom”.

Men nu har australiensiska forskare blåst hål på denna myt då de för första gången kunnat visa att sjukdomen är kopplat till en felaktig cellreceptor i immuncellerna. Kalciumjonerna inuti denna cell kunde därav inte göra sitt jobb vilket innebär att cellfunktionen blev försämrad.

– Denna upptäckt är goda nyheter för alla som lever med kroniskt trötthetssyndrom eftersom forskningen nu bekräftar vad människor med dessa tillstånd länge har vetat, att det är en riktigt sjukdom, inte ett psykologiskt problem, säger Leeanne Enoch, forskningschef i Queensland, den australiensiska stat som stödjer forskningen.

Deras forskning har inte bara kunnat visa hur den felaktiga cellreceptorn orsakar immunsystemförändringar bland testpersoner med kroniskt trötthetssyndrom, de har även tagit fram eftertraktade mål för framtida behandlingar och tester.

Tanken är att producera ett läkemedel som verkar på de specifika kalciumjonerna.

Behandling på väg

Än så länge finns det fortfarande inget sätt att testa sig för sjukdomen och ingen effektiv behandling.

Denna forskning är fortfarande i ett tidigt skede, vilket innebär att det fortfarande finns en hel del arbete att ta itu med innan en behandling mot sjukdomen kommer ut på marknaden. Men de har kommit en god bit på vägen.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 22 februari 2017