Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 5 juli 2016

Livsmedelsverket kontaktades av ett företag som uppmärksammat att köttet de köpt från Svea kött hade stämplar som visade att det kom från Tyskland, trots att Svea kött uppgav att köttet var svenskt.

– Det är viktigt att vi hittar de företag som fuskar. Som konsumenter ska vi kunna lita på att vi får det vi betalar för. Dessutom drabbas alla seriösa företagare när andra livsmedelsföretag väljer att inte följa lagen, säger Aron Lindén, statsinspektör vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Det var under flera punkter som deras kött inte levde upp till Svenskt kötts regelverk

Svea kött har bland annat lyckats få ”Svenskt kött-märket” på sina varor. Märket visar att köttet i produkten kommer från djur som födda, uppfödda och slaktade i Sverige.

Men efter att Svenskt kött i Sverige AB gjorde en extra revision i april av Svea Kött i Malmö AB efter de fått samma uppgifter som lämnats till Livsmedelsverket, beslutade de för att dra tillbaka tillståndet att använda märkningen.

– Det var under flera punkter som deras kött inte levde upp till Svenskt kötts regelverk, bland annat genom otillräcklig information om köttets ursprung, säger Elisabet Qvarford, vd på Svenskt kött till Dagens Hälsa.

Idag använder inte Svea kött märkningen ”Svenskt kött” på sina produkter.

Det tyska köttet är slaktat på EU-godkända anläggningar i Tyskland och det finns inget som tyder på att köttet skulle vara farligt för hälsan.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 5 juli 2016