Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 3 juli 2018
Solkräm är viktigt

Läkemedelsverkets senaste kontroll visar att 3 av 11 solskyddsprodukter har bristfällig effektbevisning och 7 av 11 produkter saknade bruksanvisning för säker användning. Resultaten är allvarliga menar Charlotte Björkbäck, utredare på Läkemedelsverket.

Hon förklarar hur produkterna har eller kommer påverkas av anmärkningarna från Läkemedelsverket.

Charlotte Björkbäck är utredare på Läkemedelsverket.

– När det gäller produkter som saknar effektbevisning tas de bort från marknaden. För de produkter som saknar bruksanvisning finns de kvar på marknaden men företaget ska eller har gjort korrigeringar.

Bland produkterna som testats visade till exempel ICA Hjärtats solstift och solspray för barn inga brister, medan Löwengrip Care and Color Protect My Body Sunscreen Oil visade brister i märkning. Dessa brister har eller ska korrigeras av företaget.

Tre produkter som visat brister på effektbevisning eller märkning i Läkemedelsverkets kontroll har helt slutat säljas av företagen, bland annat en produkt från Kicks.

Se hela listan på produkter som testats, här.

Vad kan du själv göra som konsument?

Läkemedelsverket gör regelbundet stickprov för att flagga produkter som inte följer märkningsregler eller effektbevisning. Detta är fortsatt en prioritering för myndigheten då produkterna fyller en så viktig skyddande funktion och är ett av få sätt som konsumenter kan få information om säkra produkter på marknaden.

– Det är svårt för konsumenten att veta om en effektbevisning gjorts eller inte. Man kan kontakta företaget som är indikerat på produkten om man är intresserad. Annars är det viktigaste att följa instruktioner och varningstexter på produkten så att de används på rätt sätt, säger Charlotte Björkbäck.

Hon ger fler tips på hur du väljer och använder solskydd i sommar.

– Man ska välja så högt solskydd som möjligt och smörja in sig rikligt. Andra goda råd är att undvika solen mitt på dagen och att under de timmarna ha på sig kläder för att skydda huden.

 

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 3 juli 2018