Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 19 januari 2017
Butik apotek kronan, ett av många apotek som skriver ut recept till patienter som lider av impotens eller depression.

Svenskars beslut att köpa läkemedel på icke godkända nätapotek eller utomlands har främst och göra med att de vill slippa jobbiga frågor kring potensproblem och depression.

– Man är inte medveten om risken, och de som är medvetna om risken tar den eftersom de tycker att det är lättare och bättre än att gå till doktorn och vänta jättelänge eller behöva berätta att man behöver antidepressiva, potenshöjande eller bantningsmedel. Man skäms för det, säger etnologiprofessor Susanne Lundin vid Lunds universitet.

Resultaten från Lunds universitet stämmer väl överens med Läkemedelsverkets stora SIFO-undersökning 2015 där cirka 40 procent uppgav att de kunde tänka sig att handla receptbelagd medicin på nätet – utan läkarinblandning.

I universitetets undersökning meddelade var sjätte deltagare att de hade köpt medicin utomlands och som de misstänker inte fungerar korrekt.

Utav de 200 läkare på akutmottagningar och vårdcentraler som också tillfrågats misstänkte en tredjedel av läkarna att deras patienter tagit förfalskade läkemedel.

Margareta Treoin Töllborn, professor i allmänmedicin vid Lunds universitet efterlyser nu mer utbildning i landsting kring falsk medicin.

– Förfalskade läkemedel var inte ett problem för 30 år sedan och sjukvårdshuvudmännen har inte funderat över att man ska informera eller kräva kunskap om det här, säger hon.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 19 januari 2017