Ingrid Lund
Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 13 mars 2020
Nobelprisvinnare i fysiologi eller medicin 2018 James P. Allison och Tasuku Honjo

Nobelprisvinnare i fysiologi eller medicin 2018 James P. Allison och Tasuku Honjo. (Bilder från Nobelprize.org)

Vinnarna är…

Priset tilldelas James P. Allison och Tasuku Honjo med motivering ”för deras upptäckt av cancerbehandling genom hämning av immunförsvarets bromsmekanismer”. James Allison är från Texas, USA och Tasuku Honjo är från Kyoto, Japan.

Vad betyder årets Nobelpris?

”Allisons och Honjos forskning har öppnat dörren för att pröva och kombinera olika metoder för att hämma immunförsvarets bromsar i syfte att behandla cancer. De banbrytande upptäckterna utgör en milstolpe i kampen mot cancer. ” Så lyder beskrivningen av de upptäcker som lett till årets Nobelpris i fysiologi eller medicin, enligt pressmeddelandet.

Människans immunförsvar kan effektivt angripa inkräktare i kroppen som bakterier och virus. Men eftersom cancer utvecklas från kroppens egna celler kan immunförsvaret ha svårare att upptäcka och bekämpa tumörer.

James P. Allison och Tasuku Honjo har på varsitt håll studerat särskilda proteiner som fungerar som bromsar för immunsystemet och stoppar det från att angripa tumörceller. Deras arbete visar att om man släpper på bromsarna kan immunsystemet aktiveras för att angripa cancerceller i kroppen. Deras forskning har lett till utveckling av flera behandlingar för cancer, som generellt går under beskrivningen immunterapi.

Förra året vann Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young från USA för ”deras upptäckter av molekylära mekanismer som styr cirkadisk rytm”. Läs mer här.

Ingrid Lund
Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 1 oktober 2018, senast uppdaterad 13 mars 2020