Dudi Warsito, Medicinsk redaktör
Senast uppdaterad 13 mars 2020
Hasselpollen

Halter av hasselpollen kunde mätas i början av året.

Pollensäsongen 2020 har smygstartat

Redan i januari märkte man av halter av pollen från framför allt hassel, men även från al. Enligt Naturhistoriska riksmuseet, som gör mätningar varje år och redovisar de i Pollenrapporten, har personer som är känsliga för pollen redan känt av symtomen i januari.

Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, säger till Aftonbladet att trots att pollensäsongen inte riktigt kommit igång än, så kan man helt klart säga att den på sina håll smygstartat.

I och med det mildra värdet finns det en risk att årets pollensäsong kan pågå året runt.

Alm- och björkpollen kommer senare

Enligt Pollenrapporten innebär de varma vintermånaderna att blommandet av hassel kan slås av och på redan i januari och februari. Endast några soliga dagar räcker. Detsamma gäller gråal som inte behöver så många soliga dagar för att blomma.

Björk, alm och sälg blommar dock inte lika lätt, och pollen från dessa träds märks senare under året.

Att veta när på året halten av en viss typ av pollen stiger kan hjälpa pollenallergier att undvika besvär genom att ta pollenmedicin i tid. När växterna blommar beror givetvis till stor del på vädret, men nedanstående lista kan ge en fingervisning.

Mars – maj: Al och hassel (började redan i januari/februari i år)

Mars – juni: Björk

Sommaren: Gräs

Sensommaren och höst: Gråbo

Symtom vid pollenallergi

  • Rinnig och kliande näsa
  • Nysningar
  • Rinnande och kliande ögon
  • Öronvärk
  • Trötthet

Det är lätt att missta pollenallergi med förkylning på grund av att de har liknande symtom. Ta vårt självtest för att ta reda på om dina symtom är pollenallergi eller förkylning.

Lindra din allergi

Som pollenallergiker ska du inte behöva besväras av rinnande och klingande näsa och ögon i flera månader – varje år. Det finns många åtgärder du kan ta till för att förebygga och lindra din pollenallergi.

  • Följ pollenprognosen regelbundet.
  • Stäng fönster och undvik att vädra rummet när pollenhalterna är höga.
  • Konditionsträna inomhus. Då undviker du stora mängder pollen när du andas tungt.
  • Ta allergimedicin som antihistaminer i god tid – utgå från pollenprognosen.
  • Skulle receptfria läkemedel inte fungera, kan du konsultera läkare om att få en skräddarsydd behandling.
  • Ha inte bilfönstren öppna när du kör bil.
  • Häng inte tvätten utomhus.
  • Skölj eller tvätta håret innan du går och lägger dig, pollen fastnar lätt i håret.
  • Har du linser och har ögonbesvär kan det vara en god idé att låta ögonen vila och ha på dig glasögon istället. Prata med din optiker om du är osäker.
  • Har du husdjur som har vistats ute ska du tvätta händerna efter att du klappat djuret.

Allergivaccination

För dig som lider av kraftiga allergibesvär och som inte lyckats bli bättre med varken receptfria eller receptbelagda allergiläkemedel, kan behandlas med allergivaccination, även kallat allergen immunterapi. Idag finns vaccin mot bland annat björkpollenallergi och gräspollenallergi.

När du vaccineras för pollenallergi utsätts du regelbundet för små, men ökande, mängder av det allergiframkallande ämnet. På så sätt får immunförsvaret vänja sig vid det slags pollen du är känslig för. Vaccinering sker antingen med sprutor eller tablett.

Att vaccinera sig mot pollen tar flera år, upp till fem år, och lindrar oftast besvären. Du kan inte bli av med pollenallergin helt och hållet, men effekten av vaccineringen är bestående. Det går bra att vaccinera sig mot flera allergier samtidigt.

Vaccination mot björkpollen

Vaccinering för björkpollenallergi börjar normalt under hösten, efter att pollensäsongen är över. Den första sprutan innehåller en väldigt låg dos som trappas upp i sju till åtta veckor. Därefter får du fortsatt sprutor varannan månad i tre till fem år. Ett alternativ till sprutor är tabletter som du placerar under tungan under minst tre år.

Vaccination mot gräspollen

Vaccination mot gräspollen brukar man påbörja några månader innan gräspollensäsongen.

Mot gräspollen behöver du inte längre ta sprutor, utan vaccination finns i form av tabletter som smälter i munnen. Du behöver dock ta tabletterna varje dag i minst tre år.

Dudi Warsito
Medicinsk redaktör
PhD i medicinsk vetenskap från Karolinska Institutet och en masterexamen i molekylära livsvetenskaper från Stockholms universitet.
Publicerad 10 mars 2020, senast uppdaterad 13 mars 2020