Johanna Holmgren
Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 27 januari 2017

Karaktären Patrick Bateman i filmen American Psycho, spelad av Christian Bale.

I ny forskning, baserat på en meta-analys av 187 tidigare studier, har forskare funnit att psykopater har lägre intellekt än genomsnittet. Detta innebär att våra fiktiva skurkar skulle vara långt från så smarta som de är, om de existerade i verkligheten.

Psykopati är en personlighetsstörning som diagnosticeras av psykologer där de använder sig av en checklista fylld med diverse egenskaper. Det innebär att om man har vissa psykopatiska drag, utan rätt kombination, är man kliniskt sett inte en psykopat.

– De egenskaper som oftast förknippas med psykopati är okänslighet, brist på empati, högmodighet, impulsivitet, och falskhet, förklarar forskargruppen vid St. Louis University.

Den brist på kunnighet om psykopater som funnits inom filmproduktion har resulterat i att de lyfts fram som extremt intelligenta eller framgångsrika. Ett exempel är Karaktären Patrick Bateman i filmen American Psycho, spelad av Christian Bale.

– Psykopater är ofta impulsiva, i klammeri med rättvisan och skadar sig väldigt ofta. Vilket får mig att tro att de inte är alltför intelligenta, säger ledaren för forskar-teamet Brian Boutwell.

När deras meta-analys var klar visade resultaten att psykopater fick lägre betyg i studiens intelligenstest, till skillnad från de som inte hade psykopatiska drag.

Förhoppningsvis kommer mer forskning att publiceras kring de missuppfattningar vi har om olika former av personlighetsstörningar. Inte bara för att informera allmänheten om populistiska myter utan även hitta bättre behandlingar för personer som lider av dem.

Johanna Holmgren
Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 27 januari 2017