Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 9 december 2016

Trenden håller i sig från tidigare år. Svenska grönsaker innehåller fortfarande låga halter av bekämpningsmedel i grönsaker, om man jämför med andra länder.

Totalt analyserades 1922 prov och 25 av dessa överskred de EU-gemensamma gränsvärdena. Svenskodlade grönsaker innehåller minst rester av bekämpningsmedel.

– Det är glädjande att trenden från tidigare år med låga halter av bekämpningsmedel håller i sig. Målet är naturligtvis att det överhuvudtaget inte ska finnas halter över gränsvärdena i maten, säger Petra Fohgelberg.

Varje år gör Livsmedelsverket kontroller för att se att grönsaker och frukt som säljs i Sverige inte innehåller otillåtna rester av bekämpningsmedel. Kontrollerna görs i första hand på de frukter och grönsaker som svenskar, i synnerlighet barn, äter mycket av.

De här produkterna överskred gränsvärdena

Russin, ris och äpple är några exempel på produkter där kontrollen hittat överskridna gränsvärden. I nio prov beslutade Livsmedelsverket om uppföljande provtagning på grund av att varorna innehållit resthalter av bekämpningsmedel över gällande gränsvärden.

Företagen som sålt varorna måste nu visa upp felfria leveranser vid tre tillfällen för att få sälja sina produkter igen.

I tre fall under 2015 har Livsmedelsverket dessutom beslutat om saluförbud, det gällde 10 3000 kilo äpplen och 2 300 kilo basmatiris

I fem fall hittades svenskodlade grödor med rester av ämnen som inte är tillåtna att använda på just de grödorna i Sverige.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 9 december 2016