Redaktionen
Senast uppdaterad 22 oktober 2020

Stiftelsen Norrsken satsar tillsammans med en grupp entreprenörer 40 miljoner kronor för att sätta upp ett laboratorium för masstestning av personer med misstänkt covid-19. Satsningen görs i samarbete med vårdgivaren Ally, som utför provtagningarna, och medtech-bolaget ABC Labs vid Karolinska Institutet som analyserar proverna.

Till Dagens Industri säger stiftelsens vd Erik Engellau-Nilsson att det är ett ”misslyckande av episka proportioner” att Sverige inte fått upp testningen och att detta måste lösas nu. Man har därför gjort om delar av sitt entreprenörshus på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm till provtagningslokal för att göra antikroppstester för att se vilka som haft sjukdomen och möjligen är immuna mot nya coronaviruset, SARS-CoV-2.

5000 tester per dag

Till en början handlar det om ett par hundra antikroppstester per dag. Men när man nått full kapacitet är tanken att 4000 till 5000 ska kunna testas per dag.

– Vi vill bygga ett högkapacitetslab och har flera robotar på ingång. Så inom några veckor kommer vi att kunna göra några tusen immunitetstest per dag, men nu i början handlar det om ett par tre hundra per dag för att trimma in allt, säger Maria Rankka, medgrundare av ABC Labs, till Dagens Insdusteri.

Både privatpersoner och företagskunder kan komma och lämna blod. Personer som ingår i någon av Folkhälsomyndighetens tre prioriteringsgrupper – sjukvårdspersonal, polis och räddningstjänst – betalar 800 kronor. Övriga personer betalar 1200 kronor.

– Vi tar proverna, analyserar dem tillsammans med ABC Labs och presenterar sedan vad provsvaret betyder utifrån ett tolkningsschema. Allt sköts i appen, säger Alexander Åström, vd och medgrundare av Ally, till Dagens Industri.

99 procent träffsäkerhet

Bakom ABC Labs står vd:n Alexander Åström, entreprenören Per Båtelson, professorn i klinisk immunologi Ola Winqvist samt Ahsan Amjad och Johannes Schildt, investerare respektive grundare av nätläkarbolaget Kry.

Enligt Ola Winqvist kommer antikroppstesterna från en världsledande leverantör av testutrustning och kan spåra flera typer av antikroppar. Dessutom skiljer de sig från andra snabbtester som finns på marknaden genom att ha högre träffsäkerhet.

– De har en säkerhet på 98-99 procent, säger Ola Winqvist.

Redaktionen
Publicerad 22 maj 2020, senast uppdaterad 22 oktober 2020