Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 16 januari 2017

Retrovirus är en speciell sorts virus som kan kila in sitt DNA i vår arvsmassa, vissa är farliga som HIV, andra tros vara harmlösa.

Forskare i Lund visar i en ny studie hur retrovirus kan kontrollera vilka gener som slås på och av i vår arvsmassa. Detta kan ha spelat en betydande roll under hjärnans utveckling och fortfarande idag bidra till neurologiska sjukdomar.

Retrovirus är en speciell sorts virus som kan kila in sitt DNA i vår arvsmassa, vissa är farliga som HIV, andra tros vara harmlösa. Sedan miljoner år tillbaka har massvis av retrovirus integrerats i människans arvsmassa och utgör idag nästan 10 procent av all vår DNA. Trots detta har forskare länge trott att det bara var skräp, utan någon särskild funktion.

Enligt studien kan retrovirus fungera som en kajplats eller landningsbana för stora proteinkomplex som rör sig runt vår arvsmassa och stänger av vissa gener. När proteinkomplexet landar på ett retrovirus kan det stänga av inte bara retroviruset men även egna gener som ligger i närheten.

Eftersom retrovirus slumpmässigt kan hamna var som helst i arvsmassan kan de ha olika effekt från person till person. Detta är en grundläggande mekanism för evolution och kan ha bidragit till hjärnans utveckling men kan också fortfarande birda till neurologiska sjukdomar. Tidigare studier har redan indikerat att retrovirus kan ligga bakom sjukdomar som ALS, schizofreni och bipolär sjukdom.

Forskare bakom studien ser nu retrovirus som en sorts guldgruva för fortsatt forskning eftersom det utgör en så stor del av vår arvsmassa.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 16 januari 2017