Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 13 juni 2016

Äldre kvinnor får bättre orgasm

Mer än två tredjedelar av äldre kvinnor (upp till 80 års ålder) rapporterade att de var nöjda med sina sexliv och hela 67% berättade att de nådde orgasm oftast eller varje gång de hade sex. Resultaten kommer från en studie i American Journal of Medicine från 2012 där det även visade sig att hälften av kvinnorna i 80-års åldern fick en orgasm nästan varje gång de hade sex trots en minskad sexlust.

female_orgasm_secrets

De som varit tillsammans med sin partner i över sex månader satte högre betyg på sina sexuella upplevelser

Engångsligg ger färre orgasmer

Mellan 2005 och 2011 studerade forskare över 7000 kvinnor som delades upp i två olika grupper: de som varit i en heterosexuell relation i över sex månader jämfört med kvinnor som inte hade en stadig relation men var sexuellt aktiva. Bara 11% av kvinnorna berättade att de fick en orgasm med en ny partner medan 16% fick en orgasm med en partner de redan varit tillsammans med en eller två gånger. Siffran fortsatte att öka om kvinnan varit med sin partner tre eller fler gånger. Då fick 34% orgasm. Dessutom var tillfredställelse högre bland kvinnor i förhållanden. De som varit tillsammans med sin partner i över sex månader satte högre betyg på sina sexuella upplevelser, 81% sa att de njöt väldigt mycket jämfört med 50% bland singlar.

Orgasmer minskar risken att dö i förtid

Nästan 1000 män i 45-59 års åldern följdes i tio år för att studera sambandet mellan orgasm och risken att dö i förtid av hjärtsjukdomar. Män som fick två eller fler orgasmer i veckan halverade risken att dö i förtid jämfört med män som fick få orgasmer.

Män som fick två eller fler orgasmer i veckan halverade risken att dö i förtid

Orgasm kan utlösas av mycket mer än sexuella upplevelser

Sexologen Alfred Kinsey som levde under början av 1900-talet rapporterade om flera ovanliga fall. Till exempel beskrev han en patient som fick orgasm när hon strök sina ögonbryn. Forskare har också beskrivit en kvinna som fick orgasm varje gång hon borstade tänderna. Det går att framkalla en orgasm med elektrisk stimulering, med hjälp av elektroder som riktas mot den sakrala nervroten. Sådan stimulering kan även orsaka orgasmer i dödförklarade patienter, patienter som är hjärndöda men som fortfarande är uppkopplade till respirator eftersom reflexer fortfarande fungerar.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 11 april 2016, senast uppdaterad 13 juni 2016