Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 1 september 2016

– Det finns en betydlig minskning av risken, säger doktor Håvard Bentsen vid sjukhuset Diakonhjemmet i Oslo till NTB.

I undersökning har forskarna valt att inte särskilja mellan mörk och ljus choklad eller dess socker–och mjölkinnehåll.

– Det stärker verkligen resultat. Hade vi skilt mellan chokladtyper, jag tror att vi hade sett en ännu större riskreduktion hos de som bara åt mörk choklad, säger han till NTB.

choklad-alzheimers

Denna information kom från en stor dietstudie i Lissabon där forskarna vände sig till 531 deltagare som var 65 år eller äldre och som levde ett hälsosamt liv. Inom en fyra års period hade 43 procent ätit choklad det sista året, enligt VG.

De visade sig att de hade en 40 procent lägre risk för kognitiv svikt än de andra. Det här var också giltigt när man tog hänsyn till ålder, rökning, utbildning, alkoholvanor och fysisk hälsa.

kakao-bonor

Allt sitter i kakaobönan

I tidigare studier har övertygade forskare tagit fram fördelarna med att äta produkter från kakao som innehåller flavonoider, epikatekin och alkaloid teobromin.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 9 augusti 2016, senast uppdaterad 1 september 2016