Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 15 augusti 2016

2014 visade Livsmedelsverkets prover att halterna av miljögifter i strömming fortfarande var höga. Proverna togs från Bottenhavet då de oftast är den större strömmingen som används till surströmming, och innehåller därmed högre halter av dioxin och PCB.

– Det var tyvärr väntat eftersom halterna sjunker så långsamt. I år följer vi upp med nya prover på strömmingen, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande och fortsätter:

Skärmavbild 2016-08-15 kl. 12.07.50

Visste du att strömming och sill är samma fiskart men kallas ”strömming” nor om Kalmar och ”sill” söder om Kalmar.

– Så för alla unga surströmmingsälskare är det smart att passa på nu och skippa strömmingen resten av året.

Dioxin och PCB är de miljögifter som lagras i kroppen och sedan förs vidare till barnet vid graviditet och amning. Varför just ungdomar varnas är för att de är känsligare för dessa ämnen än vuxna. Medan kvinnor som passerat barnafödande ålder och män går det bra att äta det så ofta som en gång i veckan.

I Finland är det också vanligt att äta mycket strömming. Här säljer en äldre man rökt strömming på ett torg i Helsingborg.

I Finland är det också vanligt att äta mycket strömming. Här säljer en äldre man rökt strömming på ett torg i Helsingborg. Foto: Wikipedia

Förutom strömming innehåller också andra fiskarter höga halter dioxin och PCB:

  • Strömming/sill från Östersjön inklusive Bottniska viken.
  • Vildfångad lax och öring från Östersjön inklusive Bottniska viken samt Vänern och Vättern.
  • Vildfångad sik från Vänern och Vättern
  • Vildfångad röding från Vättern.

Som tur är säljs inte vildfångad fisk lika mycket längre. Den fisk som livsmedelskedjorna köper in är oftast odlad runtom i Sverige och Norge.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 15 augusti 2016