Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 9 september 2016
Ko som dricker ur flaska

I studien har forskare från Högskolan i Skövde studerat tre olika bakteriestammar, en som är resistent mot arsenik, en mot krom och en annan mot nickel. Med hjälp av den naturligt förekommande jordbakterier, har forskarna kunnat bevisa att halterna av arsenik, krom och nickel minskade kraftigt till en säker nivå.

– Resultaten av min studie lyfter fram betydelsen av att de här bakterierna kan sanera giftiga tungmetaller från förorenade källor och på så sätt minska utsläppen av dessa ämnen ut i naturen, säger Aminur Rahman, doktorand på Högskolan i Skövde.

min forskning kommer förhoppningsvis bli mycket betydelsefull för utvecklingsländerna

Minska gifthalterna i förorenad mjölk

Ett konstant utsläpp av giftiga metaller utgör allvarliga hot mot naturen och bidrar till miljöförstöring världen över. I framtiden vill därför Aminur Rahman forska vidare på möjligheterna att isolera och kartlägga nya bakterier – som jordbakterien – som kan användas för att bryta ner giftiga ämnen i ekosystemet.

vatten

– Resultatet av min forskning kommer förhoppningsvis bli mycket betydelsefullt för utvecklingsländerna där fattiga familjer och byar är mest påverkade av förgiftat dricksvatten och föroreningar i marken.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 9 september 2016