Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 20 september 2016
Hjärnceller från råtta under mikroskop.

En algoritm vid namn aSICS kan med hjälp av stora mängder data avslöja hur en sjukdom tillkom.

En algoritm vid namn aSICS kan med hjälp av stora mängder data avslöja hur en sjukdom tillkom. Det visar den senaste studien publicerad från Uppsala universitet.

Datormodell gör jobbet

I studien fick aSICS tolka data från patienter med en speciellt aggressiv form av hjärncancer. Datormodellen kunde identifiera en genförändring som förmodligen spelar en viktig roll i varje enskild cell i hjärntumören. Med aSICS utlåtande tittade forskare närmare på prover från patienter och kunde se att den genen, Annexin A2, verkligen var speciellt aktiv.

De gick sedan ett steg vidare och prövade att slå ut Annexin A2 i cancerceller. Då antingen dog cellerna eller blev mindre aggressiva.

Datormodellen har redan prövats på andra cancerformer och med några finjusteringar kan det bli ett lovande verktyg för att studera många sorters sjukdomar i framtiden.

aSICS är resultatet av ett samarbete mellan Uppsala och Göteborgs universitet, Chalmers tekniska högskola samt forskare i Tyskland.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 20 september 2016