Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 23 september 2016
Ensam man står på en åker och tittar upp i himlen.

Ny studie visar att ensamhetskänslor kan vara nedärvda.

Forskare i Kalifornien har studerat över 10 000 personer över 50 år under lång tid i ett försök att hitta en koppling mellan känslor av ensamhet och genetik.

Resultaten tyder på att omkring 14-27% av risken att känna av ensamhet under sin livstid kan vara genetiskt betingat. Den siffran är lägre än vad tidigare studier har uppskattat men de studierna har varit på betydligt färre deltagare.

Olika känslor i samma situation

Det är välkänt att personer har olika önskemål om sociala interaktioner. Om två personer har lika många vänner och nära familjemedlemmar kan den ena ändå känna att de sociala livet är otillräckligt medan den andra är nöjd. Därmed tror forskare att det kan finnas en genetisk bakgrund till varför somliga är mer utsatta och känner av ensamheten.

Statistiken som analyserats i denna studie har inte direkt undersökt ensamhet eftersom många har svårt att tala öppet om det, men frågade snarare om känslor av utanförskap eller hur ofta de känner sig isolerade. Resultaten tog i beräkning ålder, kön och civilstånd då det är känt att ensamhet påverkas starkt av att till exempel bli änka eller leva utan partner.

Nästa mål för forskarna är att identifiera specifika genvariationer som kan ligga bakom den ökade riskfaktorn. Baserat på preliminära resultat är det sannolikt att sådana genvarianter också är kopplade till depression menar forskarna.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 23 september 2016