Taggat: Genetik

Nya fynd om kvinnors genetiska risk för Alzheimer

En av världens hittills största dataanalyser kring Alzheimer granskar om kvinnor verkligen har högre genetisk risk att drabbas än män.

Upptäckt: Ovanliga mutationer vid endometrios

Aggressiva, cancer-relaterade genmutationer har upptäckts i en undersökning av endometrios. Forskare bakom studien är förvånade över resultaten men hoppas de ska leda till mer individanpassad vård i framtiden.

Upptäckt: högriskgener bakom Tourettes

För första gången har forskare identifierat genmutationer som med 90 procent säkerhet ökar risken för Tourettes syndrom. Forskare bakom studien ser en ljus framtid med helt nya möjligheter att utveckla effektiva behandlingar.

Genen som gör det svårt att vakna på morgonen

Är du en nattuggla och har svårt att komma upp ur sängen på morgonen? Då kan du kanske skylla på denna gen. Forskare uppskattar att en bland 75 personer i Europa är drabbade av mutationen som påverkar din kroppsklocka.

Nya gener bakom äggstockscancer identifierade

Svenska forskare vid Lunds universitet bidrar till omfattande internationellt forskningsarbete som identifierar nya genetiska komponenter bakom äggstockscancer.

Stor studie på gener bakom social fobi träffar rätt

Det uppskattas att en av tio personer någon gång under sin livstid kommer drabbas av social fobi. En ny studie visar vilken gen i människans arvsmassa som kan ligga bakom ångestsyndromet.

83 genvariationer bestämmer din längd innan du föds

Resultatet av ett enormt internationellt samarbete är 83 nya genvariationer som bestämmer hur lång just du kommer att bli. Nu ska samma forskningstaktik ta sig an världens folksjukdomar.

Ditt val av partner är ingen tillfällighet

Oddsen att du blir tillsammans med någon som är lik dig är höga, det hävdar en ny studie som granskat tiotusentals gifta par.

Hur många barn får jag när jag blir stor?

Hur många barn du kommer få och i vilken ålder kanske inte är helt upp till dig. En omfattande studie av forskare från hela världen visar nu att dina gener kan påverka när och hur många barn just du kommer få.

Ensamhet kan ha genetisk koppling

Det är väl känt att sociala faktorer har en stor påverkan på känslor av ensamhet men nu visar forskare i USA att risken att drabbas kan vara nedärvd.

Forskare: Intelligens ärvs från mamma

Forskare har tidigare påstått – i studie som granskats på möss – att däggdjur är mer lik sin pappa än sin mamma. Det må vara sant. Men i en ny studie hävdar de att smartheten, den kommer från mamma.

Risk för ADHD ökar inom familjen

Det är känt att ADHD har en ärftlig komponent men hur mycket risken ökar att drabbas om en familjemedlem har diagnosen har varit oklart. Nu vill svenska forskare ge svar med omfattande studie.

Första genen kopplad till tinnitus

Närmare 70 miljoner människor är drabbade av tinnitus enbart i Europa. För en andel av dem blir fantom-ljuden ett allvarligt handikapp. Nu visar svenska forskare varför vissa kan ha högre risk att drabbas.

Latinamerikaner åldras långsammare

Latinamerikaner drabbas oftare av diabetes och inflammatoriska sjukdomar men lever längre än andra etniciteter. Hur kan det komma sig?

Hundratals nya gener kopplade till autism

Med hjälp av maskininlärning har forskare i USA letat igenom hela människans arvsmassa för att upptäcka gener som kan bidra till autismspektrumtillstånd.

Genen som skyddar mot aggressiv bröstcancer

Svenska forskare förklarar varför en specifik gen kan skydda mot aggressiv bröstcancer.

Ekodukt: en räddning för djur och människor

Motorvägar som skär igenom naturområden kan bilda genetiska skillnader bland djurarter och växter som kan leda till att vissa arter dör ut.

Omvänd evolution skapar bakterier som renar luften

Forskare i Israel har manipulerat bakterier till att rena luften från koldioxid och bilda de sockerarter de behöver för att växa och överleva.