Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 6 oktober 2016
Kvinna arbetar på sin dator i sängen.

Världshälsoorganisationen har tidigare sagt att nattarbete förmodligen är cancerframkallande.

I 2007 beslutade Världshälsoorganisationen WHO att nattarbete, som stör kroppens interna klocka, skulle läggas till listan ”förmodligen cancerframkallande”. Beslutet var baserat främst på studier i möss med bröstcancer.

Nu visar tre studier från England, samt en omfattande granskning av forskning på ämnet, att det inte stämmer.

Tre nya studier och en granskning

De tre studierna i England inbegriper över 800 000 kvinnor och visar ingen ökad risk för bröstcancer bland de som jobbar natt, inklusive de som arbetat skift under lång tid.

Forskare har också utfört en granskning, så kallad meta-analys, för att utvärdera hur de senaste resultaten stämmer överens med tidigare forskning på ämnet. Granskningen visar att de tre studierna från England och sju andra från olika delar av världen, bland annat Sverige, har alla kommit fram till samma resultat.

Sammanlagt har 1,4 miljoner kvinnor deltagit i dessa studier och visar att skiftarbete inte ökar risken för bröstcancer. Antal fall av bröstcancer skiljde sig inte mellan de som jobbade dagtid och de som hade jobbat natt i upp till 20 eller 30 år.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 6 oktober 2016