Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 27 oktober 2016

"Ger möjlighet att skräddarsy och göra individuella bedömningar vid varje förlossning".

En avstannad förlossning kan bero på värksvaghet och behandlas främst med oxytocin för att stimulera förlossningen att sätta igång på nytt. Dock har oxytocin visat sig ha varierande effekt från kvinna till kvinna.

Värksvaghet innebär att kvinnan har smärtsamma men ineffektiva värkar och kan bero på att musklerna i livmodern har tröttats ut.

Musklerna i livmodern, som vilken muskel som helst, producerar mjölksyra när de blir överansträngda.

Forskare vid Karolinska Institutet har tagit fram ett test för att mäta mjölksyra som läcker ut med fostervattnet som motsvarar mjölksyra i livmoderns muskler.

Studien visar även att oxytocin främst har effekt för att stimulera förlossningen igen om mjölksyrenivån är låg. Är mjölksyrenivån hög resulterar förlossningen oftare i komplikationer som blödningar och infektioner och avslutas oftare med kejsarsnitt.

– Globalt sett dör många kvinnor i komplikationer kopplade till värksvaghet. Att vi får möjlighet att mäta individuella skillnader i mjölksyreproduktion innebär att vi kan skräddarsy och göra individuella bedömningar vid varje förlossning. Framförallt innebär det att vi kan använda oxytocin där det gör mest nytta, säger Eva Wiberg Itzel, huvudförfattare bakom studien, i ett pressmeddelande.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 27 oktober 2016