Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 21 februari 2017

En tysk forskargrupp har analyserat genaktivitet i benmärgen på foster mellan vecka åtta och tolv av graviditeten. De har upptäckt tydliga skillnader på höger och vänster sida av benmärgen i just de segment som styr rörelser av armar och ben. Detta verkar lägga grunden till om du blir vänster- eller högerhänt.

Tidigare studier från 1980-talet har med hjälp av ultraljud visat att foster har en preferens för att använda höger eller vänster hand så tidigt som i vecka åtta av graviditeten. Från vecka 13 börjar fostret suga på antingen höger eller vänster tumme.

Dominans härstammar från benmärgen – inte hjärnan

Sedan dess har forskare antagit att orsaken är skillnader i genaktivitet mellan höger och vänster hjärnhalva men den senaste studien pekar snarare på asymmetri i benmärgen.

Händerna och fötternas rörelser styrs av en region i hjärnan som heter motorcortex och som i skickar signaler via benmärgen. Men motorcortex och benmärg är inte sammankopplad från början och redan innan kopplingen görs under fostrets utveckling finns en preferens för rörelser av höger eller vänster sida av kroppen.

De tyska forskarna visar även att skillnaderna i genaktivitet i höger och vänster sida av benmärgen beror på epigenetiska faktorer. Det är främst miljöfaktorer som styr epigenetiska skillnader och avgör vilka gener som slås på och av. Än är det oklar vilka miljöfaktorer som kan påverka om du blir vänster- eller högerhänt.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 21 februari 2017