Taggat: Graviditet

Begränsad information om coronavirus och graviditeter

Kunskapen om hur nya coronaviruset påverkar graviditeten är i nuläget mycket begränsad. Avsaknaden av konkreta rekommendationer för gravida oroar många föräldrar.

Kan jag använda allergimedicin under graviditeten?

Pollensäsongen är nära och många gravida undrar om allergimediciner går bra att använda under graviditeten. Barnmorska Åsa Holstein-Litzén svarar.

Nyblivna pappor får skräddarsydd hjälp via nätet

Blivande eller nyblivna föräldrar vänder sig ofta till internet för råd och tips men ny forskning visar att pappor sällan hittar den information de söker. Därför har kanadensiska forskare startat en webbplats specifikt för att främja nyblivna pappors hälsa.

Varför föder jag för tidigt?

En läsare undrar varför hennes två förlossningar har börjat tidigt. Barnmorska Åsa Holstein-Litzén förklarar vad som kan orsaka för tidig födsel och hur man förebygger det.

Denna sovposition är säkrast mot slutet av graviditeten

Att sova på rygg mot slutet av graviditeten kan orsaka problem för fostret enligt en ny studie. Så här ska du sova istället.

Bevisat: Aspirin förebygger havandeskapsförgiftning

Enligt forskare bakom studien är resultaten slutgiltigt bevis för att en låg dos av det vanliga läkemedlet aspirin förebygger havandeskapsförgiftning, en livshotande sjukdom för både mamma och bebis.

Osäker koppling mellan influensa under graviditeten och autism

Forskare visar motstridiga resultat om huruvida influensa under graviditeten ökar risk för autism hos barnet. Troligen ”en av många riskfaktorer” sammanfattar forskare bakom den senaste studien.

Graviditet efter bröstcancer ökar inte risk för återfall

Det har funnits en oro bland patienter och läkare att graviditet efter bröstcancer kan öka risken för återfall. Den hittills största studien på graviditet och bröstcancer visar dock att canceröverlevare kan känna sig trygga när de väljer att utöka sin familj.

Malmö hjälper kinesiska par att bli gravida

Nu ska femtio kinesiska par om året få hjälp med assisterad befruktning i Malmö.

100 år gammal metod – alternativ till IVF

En medicinsk teknik som användes för första gången 1917 kan ge infertila par en möjlighet att skaffa barn utan att genomgå dyr IVF-behandling visar ny studie.

Nytt hopp om läkemedel mot malaria för gravida

Svenska forskare tror det kan bli möjligt att utveckla läkemedel mot malaria specifikt för gravida kvinnor som skyddar det ofödda barnet.

Antibiotika under graviditet kopplas till missfall

En ny, stor studie från Kanada tyder på att användande av vissa antibiotika under graviditeten kan så mycket som fyrdubbla risken för missfall. Men det finns också säkra läkemedel för gravida som drabbats av en infektion, ta del av hela listan.

Antidepressiva vid graviditet – inte så farligt

En stor studie visar att SSRI-läkemedel under tidig graviditet inte ökar risken för autism eller adhd hos barnet.

Otillräcklig efterkontroll hos nyförlösta kvinnor

Ny undersökning från Socialstyrelsen visar hur kvinnor efter förlossning förbises av vården. Det finns bland annat risk att psykisk ohälsa och amningsproblem inte upptäcks och då förvärras istället för behandlas.

Du blir vänsterhänt innan du föds

Din benägenhet att använda din höger eller vänster hand bestäms så tidigt som tolfte veckan av graviditeten visar ny studie. Dessutom verkar det vara miljön som är utlösande faktor.

Lakrits ”inte rekommenderat” för gravida kvinnor

Ny finsk studie tyder på att kvinnor bör undvika att äta stora mängder lakrits under graviditeten då det kan skada fostret. Men gränsen för vad som anses säkert är ännu okänd.

Feta par har svårare att bli gravida

Om båda personerna i ett förhållande har ett BMI på 35 eller mer tar det nästan 60 procent längre tid för dem att bli gravida, jämfört med par som inte lider av fetma.

Bästa tajmingen för igångsättning av förlossning

I vilken vecka är det bäst att sätta igång en förlossning när havande kvinnor gått över tiden? Akademiska sjukhuset är med i den första nationella studien där olika tidpunkter jämförs.

Efter graviditeten – mindre hjärna, mer kärlek

I en banbrytande studie visar forskare att gravida kvinnors hjärnor minskar i storlek efter en förlossning, men konsekvensen är inte vad du tror.

Rådet gravida fått i 50 år är falskt

I över 50 år har det varit accepterad inom sjukvården att en enda infektion med köttparasiten toxoplasma ger livslångt skydd. Nu ifrågasätter forskare teorin och sätter skräck i gravida kvinnor.