Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 27 februari 2017

Forskarna vid KI bekräftar hur tidig miljöpåverkan kan påverka hjärnans utveckling. Foto: Flickr.

 I studien undersökte forskarna om det fanns ett samband mellan näringsintag under graviditet och icke-affektiva psykoser hos barnet senare i livet.

Av de 500 000 patienter som ingick i studien utvecklade 3000 personer icke-affektiva psykoser, bland annat schizofreni.

Riktlinjerna har positiva effekter för barnet under flera decennier

De normalviktiga kvinnor som gått upp mindre än åtta kilo under sin graviditet hade en 30 procent ökad risk för att barnet skulle utveckla schizofreni, rapporterar forskarna i tidskriften JAMA Psychiatry.

– Även för överviktiga och mödrar med fetma såg vi ett liknande samband. En viktökning på mindre än fem kilo ökade risken för icke-affektiva psykossjukdomar hos barnet, säger Euan Mackay, masterstudent vid institutionen för folkhälsovetenskap och studiens förstaförfattare.

Då viktuppgång under graviditeten delvis har ärftliga orsaker, precis som psykisk sjukdom, jämförde forskarna också huruvida syskonen drabbats av icke-affektiva diagnoser, men även så såg forskarna de förhöjda risen om mödrarna gått upp för lite i vikt.

– Den här studien visar att de rådande riktlinjerna kring ideal viktuppgång har fördelar som inte bara handlar om att förebygga komplikationer under graviditet, som graviditetsdiabetes eller förlossningskomplikationer som kejsarsnitt, säger Renee Gardner, forskare vid institutionen för folkhälsovetenskap och fortsätter:

– Riktlinjerna har positiva effekter för barnet under flera decennier. Intressant nog fann vi inga samband mellan för hög viktuppgång och risken för icke-affektiva diagnoser hos barnet.

För mer information, se Karolinska institutets studieresultaten här.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 27 februari 2017