Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 9 mars 2017
Tomater och mozzarellasallad.

Idag är bröstcancer den vanligaste cancerformen hos kvinnor i Sverige. Drygt 9 000 kvinnor fick en bröstcancerdiagnos 2015, där var femte drabbades av en så kallad östrogenreceptor negativ bröstcancer. En cancerform som är betydligt svårare att behandla.

I studien granskade forskarna cirka 63 000 kvinnors matvanor mellan åldrarna 55 och 69 år.

De kopplade sedan ihop riskfaktorerna hos de som åt medelhavskost och konstaterade att dessa kvinnor hade en 40 procent lägre risk för att drabbas av bröstcancerformen, det skriver DN i en artikel.

Vid sammanställning av resultaten kunde forskarna konstatera att drygt en tredjedel av alla östrogenreceptorer negativa fallen samt 2,3 procent av alla bröstcancerfall kunde undvikas om samtliga kvinnor följde en strikt medelhavskost.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 9 mars 2017