Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 4 oktober 2016
Person arbetar med algodling

Dagens Hälsa har tidigare skrivit om projektet Seafarm och hur algodling kan gynna svenskt vatten och landets ekonomi. Däremot krävs en mer hållbar odling enligt forskare vid FN-universitet. De varnar för att sjukdomar och nya skadedjur snabbt kan uppstå i odlingarna samt att nya former av bekämpningsmedel kan skada miljön.

Det krävs därför större medvetande bland algindustrins beslutsfattare så den växande marknaden inte hamnar i samma negativa spiral som jordbruks– och fiskindustrin, enligt forskarna.

Fördelar med algindustrin

Trots varningar anser forskarna att industrin för mycket gott med sig. De öppnar för nya miljöer för fiskar att vistas i och har dessutom en renande effekt på vattnet. Många fiskare i Asien har också övergått från fiske till algodling som på så vis dämpat överfisket.

Idag står algodling för nästan hälften av allt vattenbruk i världen och används till allt från biobränsle och kosmetika till matprodukter och plastmaterial.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 5 september 2016, senast uppdaterad 4 oktober 2016