Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 29 november 2016
Köttbullar som innehåller mindre salt än tidigare.

Svenskar är duktiga på att få i sig mer salt än vad myndigheterna rekommenderar.

75 procent av det salt en svensk får i sig kommer från livsmedelsprodukter som tillverkats av livsmedelsindustrin eller fnrå mat som lagats på restaurang eller i någon form av storhushåll. Det innebär att det är svårt att som konsument själv minska sitt saltintag. Förutsatt att man inte lagar all mat från grunden.

– Av de cirka 300 livsmedel vi granskat kan vi konstatera att salthalten har sänkts i 60 produkter och höjts i 50. När det gäller sänkningarna är det bara att gratulera tillverkarna till väl utförd produktutveckling. Det vi framförallt vill peka på är att om en tillverkare kan sänka salthalten i exempelvis köttbullar, så borde andra köttbullstillverkare också kunna göra det, säger Minna Hellman, projektledare på Konsumentföreningen Stockholm.

Svenskar är duktiga på att få i sig mer salt än vad myndigheterna rekommenderar. Världshälsoorganisationen (WHO) och Livsmedelsverket rekommenderar att en vuxens intag av salt bör vara max 5 gram per dag.

För stor konsumtion av salt, eller rättade sagt det natrium som finns i salt, ökar risken för hjärt– och kärlsjukdomar. Idag får en genomsnittlig svensk i sig 11 gram salt per dag.

De har varit bäst och sämst på att reglera salthalterna

Största saltsänkaren är AXA som lyckats sänka salthalten i en müsli med 88 procent. Den tillverkare som gjort flest stora sänkningar är Coop, med sex stora sänkningar. Med stor sänkning är minst 0,4 gram salt per 100 gram. ICA har även stått för en stor sänkning i sin mörade kycklingfilé (80 procent.) Både Coop och ICA stod däremot för två stora ökningar av salt.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 29 november 2016