Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 23 februari 2017
Personer som skottar drabbas lättare av hjärtinfarkt.

De stigande siffrorna från studien menar forskarna troligen beror på att det i högre utsträckning är män som skottar snö, i alla fall i Kanada där studien är gjord.

Huruvida svenskar är mer jämlika i sin snöskottning framgår inte i studien. Oavsett såg forskarna nästan inget samband alls hos kvinnor.

Siffrorna grundar sig på information om 200 000 hjärtinfarkter som skett i Québec, Kanada där en tredjedel av dess skedde dagen efter det kommit snö och risken ökade ju mer det snöade.

Precis som vid annan fysisk träning ökar hjärtats aktivitet vid snöskottning och blodtrycket höjs tillfälligt. Men David Erlinge, professor i kardiologi vid Lunds universitet meddelar till SVT Nyheter att det även finns en annan förklaring.

– Vid lägre temperatur får fler människor hjärtinfarkt. Kärlen drar ihop sig för att spara värme, och då ökar också motståndet för hjärtat att pumpa blod.

Risken för att drabbas av hjärtinfarkt gällde inte bara äldre människor utan även yngre.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 23 februari 2017