Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 23 november 2016

Två svenska studier ger motstridiga resultat om blodtransfusion mellan könen är säkert.

En studie från Karolinska institutet och Lunds universitet som publicerades denna månad visar att blodtransfusioner från motsatt kön inte ökar risken att dö efter en hjärtoperation.

Resultaten är baserade på 50 000 patienter som genomgått en operation i Sverige mellan år 1997 och 2012.

Studien utfördes med anledning av en tidigare undersökning som publicerades i mars i år. Då undersöktes 10 000 patienter i Sverige och resultaten indikerade att blodtransfusioner mellan könen ökade risken att dö.

Två riskfaktorer blandades ihop

Nu menar forskare att de senaste resultaten är korrekta eftersom de lyckats skilja på en ökad risk att dö efter flera blodtransfusioner och av att få blod från en person av motsatt kön, två faktorer som ofta sammanfaller.

Om du får många blodtransfusioner under en operation är ditt hälsotillstånd förmodligen allvarligt och du har en ökad risk att dö. Ju fler blodtransfusioner du får desto högre är också sannolikheten att du får blod från en person av motsatt kön. Detta kan ha lett till en felaktig koppling mellan transfusioner från motsatt kön och lägre överlevnad.

Hade den första studiens resultat blivit bekräftade hade det betytt enorma, radikala förändringar i processen för blodtransfusioner men forskare bakom den senaste studien understryker att den nuvarande processen, med transfusioner mellan kön, är säkert och behöver inte ändras.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 23 november 2016