Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 10 april 2017
Barack Obama med grått hår i slutet av sin presidentperiod.

En koppling mellan stress och grått hår är falska nyheter. Enligt forskning har stress nämligen ingenting att göra med din hårfärg, i själva verket handlar om dina genetiska faktorer då de det är dem som avgör när håret ska börja förlora sin färg.

Hur uppstod myten?

Skyll på mössen. Flera studier på gnagare har nämligen antytt ett samband mellan stress och uppkomsten av gråa hår. En studie från 2011 förslog att långvarig exponering av stress, vilket har visat sig påverka vårt DNA, kunde justera de gener som ger håret dess färg.

En annan studie från 2009 föreslog att orsaken till att hår förlorar sig färg beror på vi producerar mindre och mindre skyddande protein när vi blir äldre, som skyddar håret mot den naturliga processen – blekning inifrån.

Lyckligtvis är möss inte människor och det finns för lite forskning som kan stödja idén att resultaten från dessa studier kan uppstå i människor.

– Det finns inga bevis som kan koppla uppkomsten av gråa hårstrån till stress, kost eller livsstil, säger Rodney Sinclair, professor vid University of Melbourne.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 10 april 2017