Taggat: Stress

6 smarta tips för att tänka mer positivt

Att fastna i negativa tankemönster är tyvärr väldigt vanligt och det kan vara ganska svårt att ta sig ur. Men med lite träning och rätt knep så kan man träna sin hjärna till att tänka mer positivt. Ett positivt tänkande gör inte att livet blir perfekt eller felfritt, men det gör oftast att livet blir lite enklare.

Genombrott för ecstasy vid behandling av PTSD

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA klassar nu partydrogen ecstasy som "ett genombrott" vid behandling av posttraumatiskt stressyndrom. Den nya klassificeringen betyder att godkännande av ecstasy som läkemedelsbehandling kommer skyndas på.

Nyttan med mindfulness skiljer sig mellan könen

Vetenskapliga studier på nyttan med mindfulness ger ibland motsägelsefulla resultat. I vissa fall syns en tydlig positiv effekt, i andra fall syns ingen effekt alls. Nu visar forskare i USA varför resultaten kan gå så isär genom att helt enkelt skilja på män och kvinnor.

Traditionellt bot mot psykisk ohälsa utmanas

Nätterapi och motion kan bota depression och stress snabbare än traditionell behandling, enligt en ny studie av psykologen Catharina Strid som jobbar vid Lunds universitet.

Mindfulness lika slående som KBT

Forskare från Lunds universitet hävdar att mindfulness fungerar lika bra som KBT vid ett brett spektrum av psykiatriska symtom. En upptäckt som förenkla hanteringen av det ökande patientflödet i primärvården.

Är det verkligen stress som färgar håret grått?

Du har säkert hört att du kan avvärja uppkomsten av gråa hårstrån genom att hålla stressnivån låg. Om så är fallet, vill forskare avslöja både bra och dåliga nyheter för dig.

Studietiden – en era då självmordstankarna hägrar

En svensk studie visar att studenter vid universitet och högskolor har mer än dubbelt så hög självmordsrisk än de personer som inte längre studerar. Många skäms dessutom över sin psykiska ohälsa, vilket inte underlättar processen att bli bra igen.

Svenskars hälsa blir bättre och bättre

Enligt en ny rapport från Socialstyrelsen lever vi både längre och friskare i Sverige. Men psykisk ohälsa ökar fortfarande och speciellt utsatta är kvinnor.

Lite stress är bra för magen

Forskare vid Örebro universitet har tagit hjälp av en kvarts miljon män i lumpen för att studera riskfaktorer för mag- och tarminflammationer och magsår. Resultaten förvånade forskarna bakom studien.

Stress ökar risken för överkänslighet

Eva Palmquist är doktorand vid Institutionen för psykologi, Umeå universitet och har i sin doktorsavhandling analyserat kopplingen mellan miljöintolerans och psykisk ohälsa vid olika typer av överkänslighetsreaktioner.

Unga vuxna tar på sig för stor arbetsbörda

Enligt forskare ser unga i arbetslivet sig som solospelare med eget ansvar för att upprätthålla arbetsförmågan: "Jag tycker det är olyckligt", säger forskare Maria Boström.

Så planerar du semesterdagar 2017

Är du redan sugen på lite mer semester? Som tur är finns flera möjligheter till lite extra ledighet i 2017 då många röda dagar inträffar på veckodagar. Se alla röda dagar i 2017 och hur du kan kombinera det med några extra dagar ledigt.

Så klarar du nyårslöftet

Vi människor är vanedjur. Det är därför det är så urbota svårt att hålla fast vid ett nyårslöfte. Så här lång tid tar det att skapa en ny vana.

Så ska du tänka när du handlar julklappar

För att slippa stressa eller ångest nu när julrushen är igång är det kanske lika bra att låta bli? Alternativt möta konsumentstormen med en smart taktik i bakfickan som gynnar både dig själv och de du ska köpa presenter till.

De är lyckligare än andra till jul

När det kommer till julens stress och måsten visar en studie från Umeå universitet att den tillför mer negativa än positiva effekter hos människan. Men det finns en grupp som däremot upplever mer lycka än andra.

Effektiva metoder vid depression och ångest

Idag publicerar Läkemedelsverket och Socialstyrelsen sina rekommendationer för effektiv behandling vid depression och ångestsyndrom hos både vuxna och barn.

1 av 3 studenter lider av depression

Förekomsten av psykisk ohälsa, vilket innefattar självmordstankar, depression och stress, är betydligt högre bland medicinstuderande jämfört med övriga befolkningen.

Ecstasy kan lindra posttraumatisk stress

Behandling med en farmakologisk version av drogen ecstasy gör patienter med posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) mer mottagliga för psykoterapi vilket bidrar till en varaktig förbättring.

Vinterbad gör susen för hälsan

Att bada vinterbad regelbundet ska enligt forskare vara positivt för hälsan. Minskad trötthet och bättre humör är enbart två av ett flertal goda effekter som badet tycks resultera i.

Stress hos gravida förs över till fostret

Förändringar i tarmbakterier hos mamman kan föras över till fostret enligt ny amerikansk studie där forskare undersökt gravida möss som utsatts för stress.