Ingrid Lund
Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 23 mars 2017

Orsaken bakom autism är fortfarande okänd. Därför är det svårt att ställa en autismdiagnos med annat än detaljerade intervjuer av läkare.

Nu har forskare i Japan upptäckt en trolig orsak bakom överkänslighet för ljud som öppnar upp möjligheten att enklare ställa diagnos.

Orsaken bakom överkänslighet för ljud

Autism är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som karaktäriseras av bland annat svårigheter med sociala interaktioner, kommunikation och överkänslighet för till exempel ljud.

I en studie på djurmodeller med autism visar forskarna problem med en viktig dämpande signalväg i hjärnan som tros driva känslighet för ljud. Dessutom visar de att den region av hjärnan som är drabbad leder till svårigheter att identifiera var ifrån ett ljud kommer.

Därmed menar forskare bakom studien att det är möjligt att fråga föräldrar till ett barn med misstänkt autism ”Verkar ditt barn veta varifrån ett ljud kommer?”.

Denna enkla fråga kan på ett tydligt och specifikt sätt hjälpa att ställa en autismdiagnos under en vanlig intervju utan avancerad utrustning eller ytterligare tester och är lätt för läkare att implementera direkt.

Ingrid Lund
Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 23 mars 2017