Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 1 februari 2017

Idag finns det två typer av hormonspiraler som förhindrar graviditet. Den större verkar i fem år och används främst av kvinnor som tidigare fött barn. Den mindre verkar i tre år.

Den nya spiralen Kyleena är av den mindre modellen, men verkar ändå i upp till fem år. Spiralen passar lika bra för både äldre och yngre kvinnor.

– Det är ett framsteg för kvinnor. Bättre preventivmetoder som förenklar och underlättar tillvaron är viktigt för att kvinnor skall kunna påverka sina liv, vilket alla vinner på. Med lägre hormondos och ett säkert graviditetsskydd minskar den oron som många kvinnor känner, säger Isis Amer Wåhlin, gynekolog och medicinsk rådgivare på Bayer i ett pressmeddelande.

Kyleena innehåller sammanlagt 19,5 milligram levonorgestrel (hormon), till skillnad från sin föregångare Mirena som innehåller 52 milligram levonorgestrel.

Jaydess är ytterligare en hormonspiral som finns i miniformat men som enbart håller upp till tre år. Om det är en låg hormonmängd man vill åt innehåller den enbart 13,5 milligram levonorgestrel.

– Kyleena är ett lokalt graviditetsskydd, vilket gör att påverkan på kroppens egen hormonproduktion inte störs och kan vara ett bra alternativ tillde kvinnor som önskar ha en lägre dos och vill ha ett långverkande preventivmedel, där man slipper dagligt kom-ihåg, säger Isis Amer Wåhlin i pressmeddelandet.

Användning av hormonspiraler har fördubblats

De senaste 10 åren har dubbelt så många svenskar börjat använda sig av hormonspiral. P-piller är fortfarande vanligast i de yngre åldersgrupperna, men alltfler ser långverkande preventivmetoder som ett enklare och mer fördelaktigt skydd.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 1 februari 2017