Taggat: Preventivmedel

Naturmedicin kan bli framtida preventivmedel

Nu har forskare från Kalifornien upptäckt att ett naturligt ämne, som bland annat finns i ogräs, kan komma att hindra befruktning.

Forskare bekräftar: P-piller minskar livskvaliteten

Ett av de vanligaste p-pillren som skrivs ut idag har en negativ inverkan på kvinnors livskvalitet, däremot ökar inte de depressiva symtomen. Detta enligt en studie gjord av forskare från Karolinska Institutet.

Fler unga tjejer väljer p-piller

Användande av p-piller har ökat kraftigt efter att regeringen gjort preventivmedel gratis för tjejer under 21 år.

Nya framsteg för manligt preventivmedel

Det första långvariga och hormonfria preventivmedlet för män som uppfunnits på hundra år kan nu även skryta med att det är helt reversibelt, enligt de senaste forskningsresultaten.

P-piller skyddar mot cancer i över 40 år

En uppföljningsstudie som pågått sedan 1968 visar att kvinnor som någon gång tagit p-piller har ett långvarigt skydd mot flera cancerformer.

Bayer lanserar ny hormonspiral

Idag lanserar Bayer en ny hormonspiral som ska skydda mot graviditet i upp till fem år och har en lägre hormondos än sin föregångare. Men minispiralen Jaydess toppar fortfarande listan på minsta mängd hormoner av alla hormonspiraler som finns ute på marknaden.

Så påverkas du av dagen-efter-piller

Åsa Holstein, barnmorska på Babygruppen svarar på de vanligaste frågorna kring akuta p-piller och hur de påverkar kvinnans hormoner och fertilitet.

Enkel plastring skyddar kvinnor mot HIV-smitta

Med en enkel plastring kan kvinnor skydda sig mot HIV infektion visar ny studie i New England Journal of Medicine.

Nytt manligt preventivmedel testas – 96% effektivt

Ett preventivmedel för män är efterlängtat och nu undersöker forskare om en experimentell injicerad form av manligt preventivmedel kan komma att ta marknaden med storm.

Forskare hittar stark koppling mellan p-piller och depression

Kvinnor som använder sig av hormonella preventivmedel som p-piller löper en större risk att diagnosticeras med depression och mer benägna att ordineras antidepressiva än sina jämnåriga.

P-piller kan ge bonusskydd mot influensa

Hormonet progesteron som finns i de flesta p-piller kan skydda lungorna från skada vid influensa visar ny studie i möss.

Vetenskapligt bevisat: p-piller kan ge sämre sexlust

Vi har alla hört av vänner och familj – alternativt själva upplevt – att p-piller har en tendens att försämra sexlusten. Vissa anser att det är en ursäkt för att undvika sex medan andra faktiskt tror att pillret kan ha en negativ effekt på det erotiska humöret. Nu säger vetenskapen sitt.

Glöm inte gummit Glenn!

Medan syfilis ökar runt om i Sverige – framförallt i Västra Götaland – visar andra siffror att kondomanvändningen hos unga vuxna minskar. Teorierna kring ökningen av syfilis är många, men läkare tror att det kan bero på en minskad oro för könssjukdomar.

Största hotet mot ungdomars hälsa är oskyddat sex

En kommission led av tidskriften The Lancet visar att av alla riskfaktorer som hotar ungdomars hälsa idag är oskyddat sex den största hälsofaran.

Har du hört om det nya preventivmedlet för män?

Snart blir preventivmedel mer jämställda. Kvinnor har överösts med alternativ som p-piller, pessar och hormonspiral medan män bara haft två alternativ: kondom eller vasektomi. Tills nu!