Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 27 juni 2017

Forskare i Japan har upptäckt en ny metod för att öka växters tolerans för torra klimat. Allt började med en genmuterad planta (Arabidopsis thaliana) som visade imponerande motståndskraft mot torka.

En genförändring som producerar vinäger

Under normala omständigheter använder växter socker för att producera energi men utsätts de för torka väljer de en annan biologisk mekanism för energiproduktion som bildar acetat, en av beståndsdelarna i vinäger.

I den senaste studien publicerad i tidskriften Nature Plants visar forskare att Arabidopsis-plantans genförändring trappar upp den acetat-producerande mekanismen och hjälper den att överleva långa perioder utan vatten.

Växter som utsatts för torka har behandlats med (från höger) vatten, saltsyra, metansyra, ättiksyra, smörsyra, mjölksyra och citronsyra. (Bild från RIKEN Center for Sustainable Resource Science)

Resultaten manade forskare att undersöka om tillskott av acetat, eller vinäger, kan hjälpa växter att överleva torka. På den inklippta bilden syns resultatet av experiment på vanliga växter (utan genförändringar) som utsatts för torka och behandlats med antingen väldigt lite vatten eller olika syror. Enbart växter som behandlats med ättiksyra från vinäger (i mitten) överlevde.

Forskarna visar även att mekanismen är väl bevarad och kan utnyttjas i flera växtsorter som ris, vete och majs. I länder med torrt klimat kan överlevnad av grödor som ris och majs öka med hjälp av genmanipulering (GMO). Men, menar forskarna bakom studien, den teknologin är varken billig eller lättillgänglig.

– Vi förväntar oss att tillskott av acetat kommer bli ett användbart, enkelt och billigt sätt att öka motståndskraft för torka i flera olika växtsorter, säger Jong-Myong Kim, en av huvudforskarna bakom projektet, i ett pressmeddelande.

Ska du vara bortrest under sommaren och kan inte få hjälp att vattna dina blommor? Pröva att ge dem ett tillskott av vinäger för att överleva torkan!

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 27 juni 2017