Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 23 maj 2017
Dam med midsommarkrans

Gruppen skogsmygg omfattar 17 arter och förekommer i hela Sverige. De är även de stickmygg som alla svenskar upplevt någon gång.

Myggen kläcks från övervintrade ägg tidigt på våren efter snösmältningen och har vuxit till sig och blivit som störst och hungrigast till midsommar. De vuxna myggen är alltså som flest till juni och runt midsommar, sedan minskar mängden.

mugg-midsommarfirande-midsommarafton

När de försöker lokalisera sitt byte – som de kan göra på en 30 meters radie – söker de efter utsöndringsämnen från bland annat människor men även djur. Då människan håller sig utomhus på midsommar har de inga husväggar som blockerar vägen till en attack.

Där står alltså människan, utomhus med tunna kläder och det är dags att ta den första ölen, alternativt snappsen. Forskning visar att om man har druckit minst en öl med alkoholhalt mellan tre och fem procent så ökar risken för att bli biten av mygg.

mygg-midsommarfirande-midsommarafton

Hos vissa midsommarfirare blir det mer än en öl och berusningen medför till ökad kåthet. Då kommer vi till nästa stadie. När människor blir kåta sänder vi ut könsferomoner som myggen ”tänder på”.

Kombinationen av dessa resulterar i att myggen älskar oss glada sommarfirare. Vi gör det så enkelt som möjligt för dem att komma åt vårt blod. Om du därför tänkt tanken att ta ett onyktert nattbad med en attraktiv människa, var beredd på att se ut som en prickikorv morgonen därpå.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 22 juni 2016, senast uppdaterad 23 maj 2017