Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 17 augusti 2016

chemtrails-konpiration

De tunna, vita molnen som syns bakom flygplan när de flyger över himlen har använts som bevis för en konspirationsteori som menar att flygplan besprutar jordens befolkning med kemikalier i syfte att hjärntvätta oss.

En av åtta svenska tror på konspirationsteorin

I 2011 visade en internationell undersökning att 17% av de utfrågade trodde att strimmorna var kemikalier som sprutas ut för att hjärntvätta oss (strimmorna kallas även ”chemtrails” på engelska). I 2013 gjordes en liknande undersökning i Sverige där en av åtta svenskar trodde att ”avsiktliga utsläpp av ämnen från flygplan används för att manipulera människor eller väder”. Framförallt personer över 65 års ålder stöttade konspirationsteorin.

Experternas förklaring

Nu har en expertpanel av 77 forskare fått i uppdrag att utreda teorin. Experterna är geokemister och specialister på atmosfärens kemi och fick gå igenom material som ”chemtrails” egna förespråkare använder som bevis. I panelen meddelar 76 av experterna att det inte hittar några som helst belägg för att konspirationsteorin stämmer.

Strimmorna som syns bakom flygplanen är avgaser som kyls ned av den kalla luften utanför och bildar ispartiklar. Experterna förklarar att flyghöjd och luftfuktighet är bland andra faktorer som avgör hur tjocka ränderna är och hur länge de håller i sig.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 17 augusti 2016