Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 3 oktober 2016
Ett barn med stora hörlurar på sig.

ADHD-medicin hade ingen effekt på koncentration och uppmärksamhet.

Barn med ADHD som deltog i studien fick utföra tre olika kognitiva prov som testade minne och uppmärksamhet. Barn som fick lyssna på ett slumpmässigt brusljud klarade sig bättre än de som fick mediciner. Läkemedel mot ADHD hade i själva verket ingen effekt alls i denna studie.

Brusljud effektivare än mediciner

Studien är begränsad, endast 20 barn deltog. Trots det menar forskarna bakom studien att brusljud är en effektivare hjälp än ADHD-mediciner. Eller kan åtminstone bli ett komplement till mediciner så att dosen kan sänkas.

– Vi ska dock komma ihåg att den här studien endast koncentrerar sig på kognitiva prestationer som minne, uppmärksamhet och koncentrationsförmåga. Bruset i öronen löser inte att de här barnen är överaktiva och lätt kommer i konflikt med andra, men det kan kanske hjälpa dem att bli bättre i skolarbetet, förklarar Göran Söderlund, professor i specialpedagogik vid Högskolan i Sogn og Fjordane i Norge, i ett pressmeddelande.

Ny app att använda i klassrummet

Nu har forskarna även tagit fram en app som heter Smartnoise, för elever att använda i klassrummet. I kontrollgruppen upptäcktes att de flesta barn (utan ADHD) faktiskt blir sämre av att höra ett konstant brusljud i öronen. Därför kan barn testa sig i början av appen för att se om de kommer ha nytta av hjälpmedlet.

Forskarna ska också fortsätta studera om brusljud är effektivt för barn med ADHD i större studier och letar efter skolor i Sverige och Norge som vill testa appen i klassrummet.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 28 september 2016, senast uppdaterad 3 oktober 2016