Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 11 januari 2017

Premenstruell dysforisk störning ger allvarliga humörsvängningar dagarna före mens.

Premenstruell dysforisk störning (PMDD) är en allvarligare form av PMS som påverkar omkring 2–5 procent av kvinnor i fertil ålder och ger symtom som känslor av irritation, sorg, vemod och ångest dagarna före mens.

En ny studie visar att PMDD grundar sig i en störning bland viktiga gener som kontrollerar kvinnans reaktion på könshormonerna östrogen och progesteron.

Redan på 1990-talet visade andra studier att kvinnor som regelbundet har humörstörningar dagarna innan mens var ovanligt känsliga för könshormoner, även om hormonnivåerna var normala. Genom att dämpa nivåerna av östrogen och progesteron i dessa kvinnor försvann symtomen av PMDD, men om nivåerna höjdes kom symtomen tillbaka direkt. Forskare kunde helt inte förklara varför.

Letade efter en genetisk förklaring

Med tanke på att PMS till stor del är ärftligt valde forskare i denna senaste studie att granska gener som skulle kunna ha med PMDD att göra. De fann att flera gener, speciellt i det så kallade ESC/EZ-komplexet visade störningar. Dessa gener ska kontrolleras bland annat av östrogen och progesteron men var ovanligt känsliga för könshormonerna.

Ingenting kvinnor kan kontrollera

– Det här är ett viktigt ögonblick för kvinnors hälsa, eftersom vi har visat att kvinnor med PMDD har en inneboende skillnad i de molekylära maskiner som reagerar på könshormoner – inte bara ett känslomässigt beteende som de borde kunna kontrollera själva, säger David Goldman, en av författarna bakom studien i ett pressmeddelande.

Resultaten tyder alltså på onormal signalering nere på cellulär nivå och ger en förklaring till varför kvinnor med PMDD påverkas starkt av normala nivåer av könshormoner. Forskare bakom studien menar att studien ger nytt hopp om bättre behandling i framtiden.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 3 januari 2017, senast uppdaterad 11 januari 2017