Taggat: Menstruation

Gratis mensskydd i Skottland – först i världen

Det skotska parlamentet röstade förra veckan igenom ett förslag om gratis mensskydd till alla kvinnor i landet. All de 121 röstberättigade medlemmarna i parlamentet röstade ja till förslaget. Skottland blir därmed det första landet i världen att rösta igenom gratis mensskydd.

Nej, du blir inte dummare när du har mens

Det finns en tendens att tro att hormonella förändringar under mensen kan försämra kvinnors kognitiva förmåga. Men den myten krossar nu forskare i Schweiz.

EVATAR: Kvinnligt könsorgan i en petriskål

Forskare i USA har återskapat det kvinnliga reproduktiva organet i miniatyr. Modellen kan användas för att testa nya läkemedel och kommer revolutionera framtida forskning på sjukdomar som cancer och endometrios enligt forskare bakom tekniken.

Genetisk förklaring till allvarlig form av PMS

Då PMS har visat sig till stor del vara ärftligt har forskare valt att studera närmare om även PMDD, en allvarligare form av PMS, också kan vara genetiskt orsakat.

Forskare ger inte upp kampen mot svår pms

Underliggande depressiva sjukdomar och felberäknade ägglossningar ledde till en misslyckad studie 2014. Men forskarna vill inte ge upp utan väljer att tro på behandlingen och testar den en gång till.

Bäst effekt av träning i början av menscykeln

En avhandling från Umeå universitet visar att menscykeln påverkar träningseffekten.

Endometrios

Obeskrivlig smärta vid mens och en utmattad själ. Att behöva leva med endometrios är en ständig kamp på en snårig väg som förhoppningsvis leder till rätt behandling. Specialistläkare, forskare och kvinnor vill ha en lösning. Ett normaliserat dilemma som lyckligtvis minskar ju mer tiden går.

Fler tjejer når puberteten tidigare – är det farligt?

I mitten av 1800-talet fick flickor normalt sin första mens vid 17 års ålder. Idag har genomsnittet sjunkit till närmare 13. Varför når tjejer puberteten tidigare idag och är det något vi behöver oroa oss för?